среда, 31. март 2021.

TRUD JE OGROMAN, ALI JE I NAGRADA VELIKA

 
Trud je ogroman, ali je i nagrada velika

Objavljeno 23. septembar 2013.

Iz Rabaševog članka "Vjera": "Rabi Tarfon obično je govorio: "Dan je kratak, trud ogroman, radnici lenji, ali je nagrada velika, a Gospodar kuće uporan". (Pirkey Avot 2:20) Ako osoba vjeruje da nema kapitala bez Vladara, a uvjerena je da Gospodar postoji, ona se osjeća ograničeno.

Mi ne možemo da se probudimo sami sve dok nas Stvoritelj ne probudi jer smo sačinjeni tako da nemamo duh života. Zato smo nazvani stvorenja; što znači da se nama upravlja od Gore. Tek nakon što nas Stvoritelj probudi, vidimo da je trud ogroman, radnici lenji, ali je nagrada velika, a Gospodar uporan. Tada, počinjemo da radimo.

U ovoj tački se uključuje naš slobodni izbor. Stvoritelj stavlja ruku na dobru sreću i kaže: "Uzmi!" Drugim riječima, na prvom mjestu je djelovanje Stvoritelja, a onda dolazi red na nas da nastavimo sa radom, što znači da uzmemo ono što nam Stvoritelj daje. Moramo da uredimo svoju okolinu i učenje tako da svakoga dana ulažemo napor i u jedno i u drugo.

Bez obzira na naša svakodnevna uobičajena opterećenja i odgovornosti diseminacije, nikada ne bismo smjeli da prekinemo vezu sa izvorom. Samo ako neprestano održavamo vezu sa izvorom doći ćemo do željenog i očekivanog rezultata. Trud je ogroman, ali je i nagrada velika, zato moramo da pripremimo svoje posude primanja.

Sve to zahtijeva da svoje vrijeme rasporedimo u nekoliko segmenata: uobičajeni život, učenje i diseminacija. Treba da se dosljedno pridržavamo sva tri segmenta i da nikada ni jedan od njih ne izbjegavamo ili previdimo. Ako zanemarimo čak i jedan od njih, nećemo se održati na srednjoj liniji. Čak i ako ne raspodelimo vrijeme na jednake djelove, mi i dalje moramo da vodimo računa o sva tri segmenta.

Na ta pitanja treba da obratimo posebnu pažnju. Čak i kad neko ima vrlo važan zadatak u diseminaciji, ne treba da zaboravi na učenje. Nema opravdanja da neko izostane sa  predavanja samo zato što je zauzet diseminacijom. Ovo je stvarno loše, jer se kaže: "Ako vi napustite Mene na jedan dan, Ja ću ostaviti vas na dva". To je opasno. Ako prekinete učenje zbog diseminacije, vaš dobitak na kraju će se pretvoriti u gubitak.


Link - “The Labor Is Vast, But The Reward Is Great”


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.