четвртак, 18. март 2021.

ZAŠTO ČOVJEK MORA DA IMA VJERU

 
Zašto čovjek mora da ima vjeru?

Objavljeno 16. januar 2017.

Pitanje: Zašto osoba, za razliku od životinja, od davnina treba u nešto da vjeruje?

Odgovor: Nesigurnost oko sljedećeg dana brine čovjeka. Kod životinja se ovo pitanje ne postavlja jer ih ne brine šta će se dogoditi u budućnosti. Zvijer se pokorava svojim instinktima. Čovjek nema taj instinkt, ali ima mnogo briga, strahova i sumnji u budućnost.

Ova nesigurnost dovodi do toga da osoba treba da vjeruje u nešto veliko, tako da se bar može nadati njenoj milosti, saosjećanju i dobrom ophođenju. Budući da osoba ne može da kontroliše svoju budućnost, ona misli da ako postoji neko ko to može, treba da bude u dobrim odnosima s njim. To je razlog što se postavilo pitanje o silama prirode, koje su na kraju dovele do pojave religija.

Religija je nastala u osvit čovječanstva. Možemo da kažemo da se potreba za vjerom pojavila onog trenutka kada je majmun evoluirao u čovjeka, I tada je čovek počeo da preispituje svoju budućnost. Čovjek je počeo da se pita šta donosi sjutra i da traži objašnjenje za sve što mu se događa.

Čovjek se razlikuje od životinja po tome što brine o budućnosti: Šta će se dogoditi s mojim životom, koja je njegova svrha? Iako se ovo pitanje javlja podsvjesno i nije formirano, to je zapravo ono što čovjeka razlikuje od zvijeri. Čovjeku je potrebna vjera, dok zvijer nema potrebu za njom.

Link - Why Does A Man Need To Have Faith?

Нема коментара:

Постави коментар