понедељак, 29. март 2021.

DAN MOG SUĐENJA SEBI

 
Dan mog suđenja sebi

Objavljeno 6. listopada 2014. u 9:11

Pitanje: Zašto je uvreda protiv osobe gora od uvrede protiv Stvoritelja? Da li to znači da osoba ne može da se snađe sa Stvoriteljem ako se ne snalazi s onima oko sebe?

Odgovor: Ne možete se okrenuti ka Stvoritelju ako u svijetu postoje ljudi kojima ste naštetili. Možemo utjecati na Stvoritelja  jedino kroz  druge ljude, a prema zakonu: "Od ljubavi stvorenih stvorenja, do ljubavi Stvoritelja."

Ipak, Stvoritelj je skriven i mi ga možemo otkriti jedino kroz davanje drugim ljudima. Ovo je razlog iz kojeg se mudrost kabale naziva skrivena mudrost. To nas uči kako da istinski dajemo ljudima da bismo iza njih otkrili Stvoritelja. Ako to ne znamo, mi nikada nećemo biti u mogućnosti da izvršavamo dobro za ljude davanjem, a tada nećemo biti ni u mogućnosti da dajemo Stvoritelju. Ispostavlja se da ćemo završiti naš život bez ikakvog pozitivnog ishoda. 

Pitanje: Pretpostavimo da sam povredio prijatelja i hoću da se pomirim s njim. Da li je dovoljno da tražim njegov oprost kao što je to uobičajeno pre Jom Kipur?

Odgovor: Naravno da nije dovoljno ukoliko od prijatelja tražite oprost samo da biste se pročistili pred Stvoriteljem na Jom Kipur. Da biste to uradili, vi ste spremni da date prijatelju bilo što kao poklon sve dok ne budete sigurni da će vam on oprostiti i da ćete tako moći da opravdate sebe pred Stvoritelj. 

Ali, i ovo je bolje od nego ništa, jer iz Lo Lišma mi dolazimo u Lišma. Zaista se pomiriti s prijateljem znači početi da ga voliš, što znači da ograničiš svoje lične želje i da budeš zaista spreman da učiniš sve za njega. Ovo je ispravka namjere u srcu kada više ne preostaje ni malo kalkulacije za sebe, što znači da više uopšte nije važno šta će se desiti sa mnom. Takva ispravka, koja se naziva istinsko davanje se od nas zahteva i jedino nas mudrost kabale može tome naučiti.

Možemo reći da je suština Jom Kipur sumiranje, pojašnjenje toga koliko ograničenja ja mogu sprovesti nad sobom da bih mogao elovati u ljubavi i davanju prema drugima nakon tog dana. Kroz ljubav prema drugim ljudima postići ću ljubav Stvoritelja. "Sudnji dan" je dan mog suđenja sebi.

Link - My Self-Judgment Day


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.