субота, 27. март 2021.

ČITAV NAŠ ŽIVOT SE ODVIJA IZMEĐU DVE SVETLOSTI - HOHMA I HASADIM

 
Čitav naš život se odvija između dve Svetlosti - Hohma i Hasadim

Objavljeno 24. decembra 2009. u 15:00

Kabalisti nam kažu da postojimo u nepromenljivom stanju koje se naziva „Svet beskonačnosti“. Stvoritelj uvek hoće da nas ispunjava, da nam da beskrajno zadovoljstvo i da nas dovede do toga da osetimo Njega. Tada ćemo osetiti savršenu harmoniju, svet koji svetli i koji je savršen i u kojem smo ispunjeni Višom Svetlošću. Pored toga, razumećemo i osetiti svet u celini.

Mi smo čak i sada u ovom stanju, ali toga nismo svesni. Naš jedini problem je u tome  što mi to ne osećamo zbog toga što mi nemamo čulo koje može da oseća ovu stvarnost.

Ja imam jedno čulo, koje osećam kao fizičko telo. Ovo telo ima pet čula: vid, sluh, ukus, miris i dodir. Uz pomoć ovog kumulativnog čula nazvanog „telo“, ja osećam sebe i svet.

Pored toga, postoji i drugo telo koje se naziva „telo duše“. Ako ga otkrijem, otkriću pet čula i tamo: Keter, Hohma, Bina, Zeir Anpin i Malhut, koja se takođe mogu nazvati „duhovni vid, sluh, ukus, miris i dodir“. Kroz telo duše percipiram duhovnu stvarnost, sebe i svet.

Pa u čemu je problem - zašto nam je tako teško otkriti ovo duhovno čulo i kroz njega osetiti da se nalazimo u Svetu Beskonačnosti, da je sve oko nas ispunjeno Beskonačnom Svetlošću i da nema života, smrti, ili bilo kojih drugih ograničenja? Problem je samo jedno: nedostatak Svetlosti Hasadim. Jedini način da se naša duša razvije od tačke koju trenutno imamo, tako da se ta tačka proširi i bukne, jeste sticanje Svetlosti Hasadim - kvalitet milosti (Hesed), ljubavi, davanja - mogućnost da izađemo izvan sebe. Mi smo u okeanu Svetlosti, što je Svetlost Hohma, Svetlost Stvoritelja, ali moći ćemo da je otkrijemo jedino ako se otvorimo ka spolja pomoću Svetlosti Hasadim.

Otuda, tama koja se otkriva unutar nas je pritisak Svetlosti Hohma, što se dešava što nemamo Svetlost Hasadim, koja dolazi iz duše. To je zbog toga što naša duša još nije u stanju da se otvori i otkrije Svetlost Hohma u Svetlosti Hasadim - da vidi „dan“ umesto „noć“.

Duhovni svet, naš duhovni život, vidimo u većem ili manjem stepenu Svetlosti Hasadim. Čitav proces našeg duhovnog razvoja i formiranja odvija se između ove dve Svetlosti - Hohma i Hasadim, to jeste između dve želje gde se ove Svetlosti otkrivaju - želje za primanjem i želje za davanjem.

Tačnije, postoji jedna želja, ali mi nju možemo da implementiramo na dva različita načina: sa namerom „zarad sebe“ ili sa namerom „zarad drugih“. Prema tome, razvitak Svetlosti Hasadim, kvaliteta davanja i ljubavi, sposobnosti da se izađe izvan sebe, isto je što i otkrivanje duše. Mi otkrivamo Viši svet, Svet beskonačnosti, do stepena do kojeg u sebi razvijemo Svetlost Hasadim, nameru da dajemo.

Postoji pet nivoa Aviut (grubost želje) unutar tačke u srcu - kap semena duše, Rešimo koji je u nama. Sticanjem Svetlosti Hasadim na svakom od pet nivoa želje, otkrivamo pet delova duše i time otvaramo mogućnost da Svetlost u nju ulazi korak po korak, kroz pet stepeni nazvanih pet svetova (stepeni otkrivanja Svetlosti).

Tako se postepeno uzdižemo stepenima svetova: Asija, Jecira, Berija, Acilut i Adam Kadmon - sve dok ne postignemo neograničeno otkrivanje, koje se naziva „Svet beskonačnosti“. U ovom procesu sve zavisi od toga koliko stičemo kvalitet davanja, jer kroz kvalitet davanja otkrivamo tačku u srcu i ona postaje duša, Šehina, posuda za Svetlost.

Link - Our Entire Life Occurs Between Two Lights – Hochma and Hassadim


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.