понедељак, 15. март 2021.

UM JEDINO PROCENJUJE OSEĆAJE

 
Um jedino procenjuje osećaje

Objavljeno 25. oktobra 2010. u 06:17

Pitanje: Baal HaSulam piše da je „najvažniji osećaj noetički osećaj (misaoni uvid) što je svojstveno čoveku“. Da li to znači da je um vrsta osećaja?

Odgovor: Ne, nije. Razvijamo se kroz osete ili osećanja. Osećanja se menjaju, a mi proučavamo ono što osećamo. Sastojimo se od srca (Liba) i uma (Moha). Svrha evolucije uma je da nam pomogne da razumemo šta osećamo.

Objedinjavanje srca i uma naziva se širenje Svetlosti Hohma (Mudrost) u Svetlosti Hasadim (Milost). Ovo je savršenstvo, Svetlost AB-SAG. Svetlost Hohma ili AB se potpuno širi u Svetlosti Hasadim ili SAG, što rezultira time da duša postigne Svetlost Keter.

Ovo je misao koja se unutra širi  i koja razume želje, a želje razumeju misao. One se „prepliću“ i dopunjuju. A onda se uz pomoć uma osećaji razvijaju i pojačavaju i na taj način dolazi do većeg razvoja uma.

Ako steknemo jači utisak, naš um evoluira i mi učimo o uzrocima utisaka. Naše svojstvo davanja i primanje želja i misli neprestano trpe razvitak čime i Svetlost Hasadim i Svetlost Hohma rastu. I odevajući jedna drugu one stiču savršenstvo. Elokut (Božansko) ukazuje na odevanje Svetlosti jedne u drugu.

Stepen vere izražava se Svetlošću Hasadim, a potpuna vera i ljubav izražavaju se odevanjem Svetlosti Hohma u Svetlosti Hasadim.

Link - The Mind Only Evaluates Feelings

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.