недеља, 28. март 2021.

ŠTA JE SVETLOST HOHMA?


Šta je Svetlost Hohma?

Objavljeno 25. juna 2011. u 20:50

Baal HaSulam, Studija o deset sefirot, 1. deo, „Tabela pitanja i odgovora za značenje reči“: Pitanje 18. Šta je Hohma? Ova Svetlost je osnova života emaniranog bića.

Iz perspektive emaniranog bića, Viša Svetlost koja je stvorila želju za uživanjem podeljena je u dva oblika, jer se u emaniranom biću javljaju dve vrste stavova: 1) odnos prema ispunjenju i 2) odnos prema Davaocu ovog ispunjenja. Stoga, kada se govori o Svetlosti koja je stvorila želju za uživanjem, ispunjava želju i brine se o njoj, ova Svetlost se naziva Hohma (Mudrost). A kada govorimo o Svetlosti ispravke koja emanirano biće ispunjava kvalitetom davanja, naziva se Svetlost Hasadim (Milost).

Zaista, Svetlost izvan emaniranog bića je jednolična. Viša Svetlost uvek ostaje u apsolutnom miru. I sve osobine i pojave u njemu, kao što su „okružujuća Svetlost“ i „linija“ ili „Unutrašnja“ i „Okružujuća“ Svetlost, utisci koji nastaju u stvorenju pod uticajem te iste Svetlosti.

Kada se govori o životu emaniranog bića, ova (jednostavna, uniformna) Svetlost naziva se Svetlost Hohma (prema funkciji koju vrši), a kada se govori o našem davanju Stvoritelju,  ta ista uniformna Svetlost po svojoj funkciji naziva se Hasadim. To su dva glavna tipa Svetlosti, koje se dalje dele na mnoge podtipove.

U zaključku - Svetlost koja deluje kroz želju stvorenja da uživa naziva se Svetlost Hohma.

Link - What Is The Light Of Hochma?


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.