петак, 19. март 2021.

TRI PARAMETRA VJERE

  
Tri parametra vjere

Objavljeno 9. april 2016. 

Pitanje: Vjera, a ne znanje je osnova svake religije. Sve religije imaju određena ograničenja i zabrane u pogledu postizanja zakona svemira. Zašto je to tako?

Odgovor: To je zato što se religije ne bave postizanjem Više Sile. One to ne mogu i egzistiraju u tami. Kada bi osoba mogla da postigne istinsku stvarnost, ne bi postojale religije, ostala bi samo mudrost kabale.

Ovo je razlog zašto su religije zainteresovane za slijepu vjeru i na taj način potiskuju sva pitanja koja ljudi mogu imati o smislu života. Percepcija svijeta religiozne osobe je fanatična i napreduje bez ikakvih specifičnih ciljeva.

Komentar: Ali izraz "vjera" zapravo proizlazi iz religije.

Odgovor: To je religiozna vjera kada osoba prihvata sve bazične pretpostavke ne postavljajući nikakva pitanja, ne osjećajući ih i ne percipirajući ih.

Komentar: Ali ipak je to ljudski nivo i vrlo ga je teško preskočiti i doći do vjere iznad razuma.

Odgovor: To nije nivo, već jedino pogrešna shvatanja i korak unazad.

Tri su parametra vjere: vjera ispod razuma, vjera unutar razuma i vjera iznad razuma

Kad vjerujem u ono što vidim, to je vjera unutar razuma; kada mi ne trebaju dokazi i jednostavno prihvatim ono što mi se kaže i ponašam se u skladu s tim kao dijete, to je vjera ispod razuma, i to je religija. Vjerujem u ono što mi se govori, a da ništa nisam provjerio.

Kad se uzdignem iznad svog ega i počnem da opažam šta se događa, to je vjera iznad razuma, i to je ono što je mudrost kabale. Odavde dolazi protivuriječnost između vjere ispod razuma (što su različite religije) i vjere iznad razum (što je mudrost kabale).

Prema mudrosti kabale, moramo da žudimo za postignućima, a ne za vjerom. Prema kabali sve treba da postignete, da dodirnete, mirišite... Baš poput djeteta koje sve stavlja u usta, jer je to (za njega) najsigurniji način, i mi takođe moramo sve da okusimo.

To je razlog iz kojeg se postizanje Višeg svijeta naziva - okusi, što zapravo potiče od instinkta da sve osjetimo u ustima, jer je to nama najsigurniji osjećaj.

Napokon, ne mogu staviti nešto slatko u usta i osjetiti da je gorko samo zato što vi tvrdite da je gorko. Ovdje je isto; nema mjesta za vjeru.

Link - The Three Parameters Of Faith

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.