недеља, 28. март 2021.

SVETLOST HOHMA - OSNOVA ŽIVOTA

 
Svetlost Hohma - osnova života 

Objavljeno 23. juna 2011 u 13:53

Baal HaSulam, Studija o deset sefirot, 1. deo, „Tabela pitanja i odgovora za značenje reči“: Pitanje 5. Šta je Ohr Hohma? Ohr (Svetlost) koja ulazi u emanirano biće u prvom širenju Direktne Svetlosti i opšta je podrška i suština emaniranog bića.

Sa strane Stvoritelja, stvaranje se završava u četiri faze širenja Direktne Svetlosti, Malhut iz sveta Beskonačnosti. Odnosno, stvorio je tačku „iz nepostojanja“ (Ješ mi Ain), koja se razvija duž četiri faze pod uticajem Više Svetlosti koja je okružuje.

Uticaj Stvoritelja na tačku stvaranja naziva se nulta faza - Keter, i unutar ove tačke javljaju se razvojne faze - prva, druga, treća i četvrta. Poslednja, četvrta faza razvoja tačke „iz nepostojanja“ pod uticajem Svetlosti naziva se Malhut sveta Beskonačnosti.

To je ono što je Stvoritelj želeo da pruži emaniranom biću da bi razvio želju za uživanjem u ovoj tački, tako da se percepcija, osećaj Svetlosti i stav Davaoca prema njoj razmatraju za „beskonačno“. Jasno je da ovde ne govorimo o fizičkim rastojanjima, već o definisanju kvaliteta unutrašnje suštine ove tačke. Sada stvorenje opaža i oseća Stvoritelja, upija Njega u sebe bez ikakvih ograničenja, što se naziva beskonačnost, beskraj.

Ova tačka stvaranja u potpunosti prihvata, bez ikakvih ograničenja sa svoje strane, sve što Stvoritelj želi da da zahvaljujući Njegovim svojstvima - Dobro koje čini dobro. Sve što se dalje dešava, već je reakcija emaniranog bića, koje će uz pomoć Stvoritelja postići visok, potpun i divan razvoj.

Sada, prihvatajući sve što mu Stvoritelj daje, emanirano biće počinje da se iznutra menja i da sa svoje strane reaguje na Svetlost koja ga ispunjava. Drugim rečima, ovo je reakcija gosta na sve Dobro koje je osetio od Domaćina i na ispunjenje koje je On njemu dao. Sada gost mora da odgovori na ovo ispunjenje i ljubav koja mu je otkrivena.

Ovo se ne zaustavlja na stanju Malhut sveta Beskonačnosti, iako je sa strane Stvoritelja delo završeno. Sada emanirano biće u sebi gradi sve vrste ekrana i skrivanja. Odbacuje poslasticu; želi da prikrije odnos Domaćina prema njemu dok ne postigne reciprocitet.

Nadalje, sve se dešava unutar gosta, i kao da Domaćin ni ne zna za to. Gost odbija i prihvata, postavlja različite uslove kako bi prihvatio poslasticu od domaćina. Sve što se dešava ispod Malhut od Ein Sof je unutrašnji razvoj emaniranog bića koje želi postati poput Stvoritelja.

Zato je „Svetlost Hohma Svetlost koja ulazi u emanirano biće u prvom širenju Direktne Svetlosti“, što znači tokom prvog direktnog uticaja Okružujuće Svetlosti koju je osetilo. Zaista, sve postoji u Višoj Svetlosti, ali do mere svog razvoja emanirano biće oseća kao da Svetlost menja svoj uticaj na njega. Prvi uticaj Više Svetlosti na emanirano biće, koje je „opšta opskrba i suština emaniranog bića“, naziva se Svetlost Hohma (Mudrost).

Drugim rečima, sedim nasuprot Domaćina i pre svega vidim pred sobom svu „hranu“, izvor života. Bez toga ne mogu postojati; Umreću.

Međutim, nakon što primim ovu hranu i počnem da živim (kao što je rečeno, „ako nema brašna, nema ni Tore“), mogu da kalkulišem u pogledu mog primanja. Zbog toga se Svetlost Hohma naziva osnova života i prisutna je, otvoreno ili skriveno, u svim međusobnim akcijama između Stvoritelja i stvorenja.

Čak i kada govorimo o stanju u kojme postoji samo jedna Svetlost, Hasadim (Milost) i kada uopšte nema primanja, kaže se da je ovo „skoro već“ odvojeno od Svetlosti Hohma. Nije potpuno odvojeno od primanja, ali „skoro.“

To je isto u našem životu do nekog neophodnog, minimalnog nivoa koji nije ni za suđenje ni za hvaljenje, jer je potreban da bi se podržalo postojanje. Ovo je količina primanja neophodnih životnih potrepština kako samo emanirano biće oseća.

Link - The Light Of Hochma, The Basis Of Life


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.