четвртак, 25. март 2021.

DESET SEFIROT - TEMELJ STVARANJA

 
Deset Sefirot - temelj stvaranja

Objavljeno 14. jula 2017. u 09:59

Baal HaSulam, „Predgovor za Knjigu Zohar“, 2): Najpre, morate da znate da sve što je rečeno u Knjizi Zohar, čak i u njenim legendama, jesu denominacije deset Sefirot, nazvanih KHB (Keter, Hohma , Bina), HGT (Hesed, Gevura, Tiferet), NHYM (Necah, Hod, Jesod, Malhut) i njihove permutacije. Upravo kao što su to i dvadeset dva slova govornog jezika, čije su permutacije dovoljne da otkriju svaki objekat i svaki koncept, koncepte i permutacije koncepata, tako su i deset Sefirot dovoljne da otkriju svu mudrost Knjige Nebesa. …

Pitanje: Šta su deset Sefirot?

Odgovor: Temelj univerzuma je Svetlost, ne vidljiva svetlost, već posebna energija koja sve širi, emanira, stvara, ispunjava i menja. U svom iskonskom (primordijalnom) stanju, ona se naziva Keter (kruna).

Šireći se od Gore na dole (od Višeg ka nižem), Svetlost stvara tačku: želju koja počinje da raste pod njenim uticajem.

Iz nultog stanja, gde tačka predstavlja jednostavno svojstvo Svetlosti, ona prelazi u prvo stanje i počinje da oseća šta želi. Ovo prvo širenje želje naziva se Hohma.

U drugoj fazi, želja se pod uticajem Svetlosti transformiše u svoje suprotno svojstvo - svojstvo Bina. Takođe želi, ali jedino da daje.

Želja počinje da opaža svojstva Svetlosti (davanje) i postaje joj slična, poput deteta u odnosu na odraslu osobu kada ono oseća osobine, navike i gledišta odrasle osobe.

Treća faza je kada Bina želi da bude poput Keter. Nakon što je Keter stvorio svojstva Hohma, i Bina, generiše sledeće svojstvo, Zeir Anpin (ZA), što na aramejskom znači malo lice. Malo, jer ne potiče od Keter, već iz sličnosti sa njim.

Tada želja stiče težnju da primi više: celu ogromnu Svetlost koja dolazi iz nulte faze. Ovo je četvrta faza ili Malhut od reči „kraljevstvo“ - kraljevstvo želje.

Pored ova četiri dela koja postoje u prirodi, nije stvoreno ništa drugo. Čitav univerzum, planete, unutrašnji delovi čoveka, naša psihologija, um, svaki sistem, štagod da imenujemo, sastoji se od ovih delova i njihove hijerarhije.

Zeir Anpin se, pak, sastoji od šest delova. Tako, celokupno stvaranje predstavlja deset delova, ili deset Sefirot. Sefira, od reči „sjajan“, jeste iluminacija svetlosti određenog svojstva. Svaka Sefira je ceo sistem sila koje uzajamno deluju.

Link - The Ten Sefirot – The Foundation Of The Creation


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.