среда, 17. март 2021.

DA LI JE ATEIZAM KOMPATIBILAN SA KABALOM?

 
Da li je ateizam kompatibilan s kabalom?

Objavljeno 28. avgust 2008. 

Dugo sam bio radoznao u vezi sa ovim. Kažemo da kabala nije religija ili ne zahtijeva određeni sistem vjerovanja, ali ateizam se danas među mnogima smatra religijom i jedna je od najbrže rastućih, iako to može biti kontradiktorno, jer mnogi u Boga vjeruju kroz sistem vjere. U svakom slučaju, rekli smo da je studija kabale sekularna, pa je moje pitanje - može li ateista biti kabalista, ili kabala traži vjeru u Boga? Napokon, u kabali je ideja postati poput Stvoritelja.

Moj odgovor: Kabala se razlikuje od "svega ostalog" (religije ili ne) po tome što omogućava jasno postizanje Stvoritelja, tako da ćete Njega da osjećate kao kad osjećate prijatelja, pa čak i više. Zbog toga u kabali nema mjesta za vjerovanje u nešto što su vam drugi rekli. Umjesto toga, morate postići sebe, čitav svijet i sve duše, a unutar njih - Stvoritelja u Njegovoj potpunosti.

Ateizam je vjerovanje da Stvoritelj ne postoji, dok je religija vjerovanje da Stvoritelj postoji. Suprotno tome, kabala je otkrivanje Stvoritelja kroz istraživanje Prirode unutar  vas ili unutar vaših percepcija.

U tom pogledu kabala je slična drugim naukama. Međutim, druge nauke otkrivaju svijet u čulima koje već imamo, dok kabala to čini u dodatnom čulu - duši, koju prvo morate razviti unutar sebe. U svakom slučaju, kao i bilo koja druga nauka, kabala govori samo o onome što je prisutno u čovjekovim čulima! Ona nije zainteresovana za ono što nije moguće percipirati, što ne može biti istraženo, ponovljeno i testirano, i za ono što se razmatra za nestvarno. Ovakav pristup, po definiciji, kabalu čini naukom. Pogledajte definiciju kabale u članku Baala HaSulama "Suština mudrosti kabale" - "Kabala je metoda otkrivanja Stvoritelja čovjeku u našem svijetu" - svakoj osobi i svima zajedno.

Poput svake nauke  kabala koristi naučnu metodu ili instrument (iako se naučnici teško slažu s tim zato što su navikli da svijet istražuju na drugi način). Naučna metoda podrazumeva da:

• Svaka naučna tvrdnja mora da se dokaže eksperimentom.

• Za svaku naučnu izjavu može da se dokaže i da je pogrešna.

• Besmisleno je raspravljati o ideji koja se ne može provjeriti u praksi. 

Na primjer, evo naučnog mišljenja o postojanju Boga: Imanuel Kant pokazao je da se ne može dokazati da Bog postoji kao  i to da On ne postoji. Sam pojam nedostižnog i svemogućeg Boga ne podliježe eksperimentu, jer ako je Bog svemogući, onda je On u stanju da kontroliše ishod eksperimenta. Ljudi ne prihvataju Boga kroz dokaze, već kroz vjeru. Tako, ideja o Bogu je izvan nauke. Na bilo koje pitanje koje se postavlja "Zašto je nešto tako i tako?" može se odgovoriti: "Jer je to volja Boga." (Ovo je način na koji je religija prisilila ljude da odgovore na sva pitanja i zbog toga je usporila naučni napredak). Kabala dopušta da se u stvarnosti otkrije Stvoritelj i Njegova djela. Međutim, jednako je indiferentna prema stvarima koje se u praksi ne mogu provjeriti kao i korporalne nauke.

• Svaka naučna izjava mora da bude logična i ne smije da bude u suprotnosti sa zakonima koji su već poznati. Obično stari zakoni postaju pojedinačni slučajevi novih zakona.

• Svaka naučna izjava mora naznačiti svoje „slabe tačke“; treba da napomene koji njeni konstitutivni elementi  mogu da budu predmet sumnji i osporavanja.

Link - Is AtheismCompatible With Kabbalah?


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.