субота, 10. април 2021.

NAHŠONOV SKOK

 
Nahšonov skok

Objavljeno 30. marta, 2013.

Pitanje: Ljudi Izrael plašili su se da skoče u Crveno more (Jam Suf – Krajnje more) sve dok Nahšon nije odlučio da to izvrši. Izgleda da to nije bilo lako izvršiti.

Odgovor: To zaista nije bilo lako. Vidimo da se teškoće pojavljuju u svim fazama duhovnog procesa. Uvek ima onih koji su bili spremni da se vrate. Naš ego je toliko višeslojan da ga nije moguće odmah napustiti, otići od njega ili barem utvrditi da je zao.

Pojedincu je teško da se poništi pred drugima. Ukoliko ja to ne uradim prvi, to govori da bih više voleo da to uradi neko drugi. Da li bi tada to bila želja za ljubavlju i ujedinjenjem? Tačno je da u tom trenutku ovo pitanje još nije bilo jasno. I, vidimo da se nakon toga pojavilo „zlatno tele” kao i mnogi drugi problemi.

Pitanje: Šta predstavlja „Nahšonov skok”?

Odgovor: U osobi postoji karakteristika koja predstavlja postupanje sa verom iznad razuma: „Za mene je smrt bolja od mog života”. I, osoba skoči u more, šta će biti – biće. Svakako da ovo ne govori o našem sadašnjem stanju. Akcija koja se naziva „Nahšonov skok” zahteva pripremu.

Priprema se zahteva da bi se prešlo u sledeću fazu, ali da li smo mi spremni da to realizujemo? U međuvremenu, daleko smo od toga da to realizujemo, iako se taj trenutak ubrzano približava. Nema sumnje da se mi nalazimo na stepenima iskupljenja. U povezanosti naših srca je ideja mira i celovitosti; u tome je naše spasenje, ono treba da nama dođe kao alternativa tekućoj situaciji u Egiptu. Otuda su sav naš rad, učenje i diseminacija usmereni ka povezanosti i ujedinjenju. Jedino uz pomoć povezanosti i dobrog međusobnog odnosa možemo da budemo spaseni.

Link - Nachshon’s leap


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.