уторак, 20. април 2021.

DA LI MISLITE DA SE ZAISTA DOGODILO TO DA JE MOJSIJE PROŠAO KROZ CRVENO MORE?

 
Da li mislite da se zaista dogodilo to da je Mojsije prošao kroz Crveno more?

Objavljeno 5. aprila, 2021.

U skladu sa mudrošću kabale, prolazak kroz Crveno more opisuje unutrašnje duhovno stanje kada napuštamo naše egoistične želje i ulazimo u duhovne želje, što su želje za ljubavlju, davanjem i povezanošću. To je, u osnovi, prelazak iz ovog sveta u duhovni svet, i to je proces koji se odvija kod svake osobe koja primenjuje i koja je predana metodu duhovnog uzdizanja.

Kada izađemo iz egoističnih granica ovog sveta, to jest iz želje da uživamo jedino u svoju korist, mi tada moramo tu želju da potpuno napustimo. Granica koju tada prelazimo opisana je kao „prolazak kroz Crveno more”.

Proces izlaska iz ega izaziva snažan otpor ega, što se izražava kroz želju da se vratimo u Egipat (tj. da živimo pod kontrolom naših zahteva koji su usmereni prema nama samima) i budemo robovi ega kao i pre. Nacija, to jest želje koje hoće da napuste Egipat, još nemaju ideju o tome kako da napreduju ka tome da postanu više altruistične, više zarad davanja i ljubavi.

Ovakva stanja se odigravaju kako u svakoj osobi tako i u grupi ljudi dok pokušavaju da se uzdignu iznad svog ega, a zarad toga da se povežu jedni sa drugima. Razdvajanje Crvenog mora odvija se postupkom koji kabalisti nazivaju „vera iznad razuma”, i to simbolizuje Mojsijev štap. Generalno, „vera iznad razuma” znači uzdizanje važnosti napredovanja na duhovnom putu – put ljubavi, davanja i pozitivne povezanosti – iznad važnosti toga da ostanemo sluge našim egoističnim i materijalnim željama. Po automatizmu je tako da duhovno ima manju važnost od važnosti koju mi uobičajeno dajemo našim egoističnim  težnjama, i otuda je za podizanje važnosti duhovnog potrebna podrška okruženja istomišljenika, čiji je cilj duhovno postignuće.

Crveno more se razdvaja za one koji su u stanju vere iznad razuma. Prolazak kroz Crveno more znači da iz korporalnog, prolaznog sveta, koji je pod kontrolom egoističnih želja, prelazimo u večni duhovni svet, kojim upravlja suprotan, altruistički operativni sistem. Vojske Faraona predstavljaju unutrašnje stanje koje se naziva „ispod razuma”. To da one budu potopljene predstavlja ego koji ostaje iza nas dok mi prelazimo u duhovno.

Ovu akciju simbolizuje Nahšonov skok u more. Zašto Nahšon skače u more prvi, a ne Mojsije? Zato što je Mojsije već izvan tog stanja, on je u kvalitetu Bina. Drugim rečima, duhovne osobine ljubav, davanje i povezanost već upravljaju Mojsijem. Njegova povezanost sa ovim duhovnim osobinama vodi naciju, tj. želje usmerene ka izlasku iz ega i ulasku u duhovnu povezanost, i postepeno ih oslobađa od ega i vodi ka duhovnoj povezanosti.

Želje koje ne žele da napreduju kroz veru iznad razuma, već hoće da ostanu u egu, bivaju ubijene kroz stanje „vera iznad razuma”. To znači da one ne mogu da prođu kroz Crveno more i da time dođu do duhovnog postignuća, jer ne mogu da iznad svog ega dobiju kvalitet ljubavi i davanja. Egoistične želje umiru u moru, i to uzrokuje da se želje podele na one egoistične i one altruistične.

More, ili voda u generalnom, predstavlja život – kvalitet Bina, davanje i ljubav. Mi smo rođeni u vodi. Voda je temelj života, ali postoje dobre i loše vode. Kada je voda i dalje unutar granica ega ona je štetna, utapa one koji su u njoj. 

Čitava priča o prolasku kroz Crveno more opisuje sticanje natprirodne sposobnosti – kvalitet brige o drugima bez interesa za sebe, i prelazak na potpuno drugačiji sistem postojanja u kojem dobrobit za druge postaje važnija od sopstvene dobrobiti. Mi prelazimo granicu, i odatle, gde smo ranije živeli samo za sebe kroz običan ego, premeštamo se u život ljubavi za druge i davanja drugima.

Otuda, prolazak kroz Crveno more opisuje potpunu inverziju našeg stava prema životu – od egoizma do altruizma, od korporalnog do duhovnog, od razdvojenosti do povezanosti, i od primanja do davanja – a vođen je isključivo težnjom da postanemo takvi da imamo ljubav i da možemo da dajemo isto tako kao i Stvoritelj: sila čistog davanja bez imalo interesa za sebe.

Link - “Do You Think CrossingThe Red Sea By Moses Really Happened?” (Quora)


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.