уторак, 3. август 2021.

NE VERUJTE SLATKIM OBEĆANJIMA HAMANA


Ne verujte slatkim obećanjima Hamana

Objavljeno 20. marta, 2011.

Za vreme širenja Svetlosti od Gore nadole, od Keter, preko Hohma do Bina, trebalo je da dođe do toga da se ona zaustavi, jer je Bina već kvalitet davanja, i njoj za nju samu ništa ne treba. Otuda, kako je dalji razvoj moguć ?

To je kada Bina oseća volju Stvoritelja koja je u Keter, volju za ujedinjenjem. Tako, Bina se deli na GAR i ZAT, koji oseća povezanost sa Keter i zato razvija primanje unutar sebe zarad davanja nižima. U suprotnom se dalji razvoj ne bi odvijao. 

Na isti način, kada se uzdižemo ka Gore i postižemo Bina, prvo postižemo Galgalta ve Einaim, kvalitet davanja zarad davanja, Hafec Hesed, što se naziva Mordehaj. Tada moramo da odlučimo kako da upotrebimo svoju želju za uživanjem. Za nas je to ZAT de Bina, povezan sa našom Malhut Reflektujuće Svetlosti, najvišom Sefira koja postiže Keter Direktne Svetlosti.

Ovo je tačka u kojoj se mora doneti odluka. Ovo pravi razliku u tome kako će se želje Hamana koristiti – egoistično ili zarad davanja. Ukoliko počnemo da se ponašamo egoistično, tada se vraćamo nazad. A, ukoliko izaberemo davanje, onda koristimo želje Hamana sa namerom Mordehaja, što znači da primamo zarad davanja. 

Ovo je „fatalna tačka” Purima. Pur znači „žreb” ili „sudbina”, kada odlučujemo: Šta raditi dalje? Odnosno, moramo da odlučimo: u kojem pravcu ćemo krenuti? Ali, to za sada nije moguće razumeti. Mi ne vidimo  sa strane sva naša svojstva, osim Mordehaja. U svim drugim pravcima osim njega čeka nas samo potpuna tama. Ovo je istinska tačka izbora čoveka i veoma je tanka. Na kraju krajeva, kako mogu da razumem to da davanje zarad sebe nije deo programa Stvoritelja?

Zato moramo da dođemo do samog kraja, dok ne vidimo da Haman pokopava sve davanje koje smo postigli. Inače nećemo osetiti da to svojstvo nestaje. Moramo da osetimo to da ukoliko Hamanu damo snagu, onda ništa neće ostati od našeg davanja! 

Isto se događa sada i nama. Ponekad postanemo toliko zbunjeni da mislimo da ćemo izvršavanjem nekih akcija uspeti da postignemo cilj. Još ne osećamo da nas to potpuno odvaja od naše osnove, od davanja, i da ovde ne ostaje ništa osim egoizma, i da sve naše davanje isto tako izvršavamo zarad nas samih. Jedino ukoliko to potvrđujemo do samog kraja, moći ćemo da odlučimo da moramo da uništimo Hamana i izađemo iz njegove vlasti.

U početku je izgledalo da je to bilo korisno za naš napredak ka cilju, ali sada otkrivate da je sve potpuno suprotno i da može da pokopa čitav vaš napredak, cilj i čitav vaš put. Ali, to otkrivate tek na samom kraju, kada idete zajedno sa egoizmom, sa Hamanom, i on malo-pomalo krade od vas male delove, odnoseći sve što imate, sve dok ne ostanete bez ičega. Tada vidite da nema izbora: morate da pobegnete iz njegove uprave.  

Mi tek treba da prođemo kroz takve patnje na ovom putu gde Haman može da se odene u stvarne ljude, ili samo u ideje….

Link - Don’t Believe The Sweet Promises Of Haman


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.